söndag 26 september 2010

Rapport från tävlingen

Så... Vi börjar med det roliga först. Tidig uppstigning som ni förstod på föregående inlägg. Hann ge frugan en stor lycka till med resan puss. Sen vart det destination Bålsta. Resan gick bra upp. Fick några samtal från medtävlande som ville checka av läget, kan säga att jag uppskattar verkligen det killar. Håller jag mig lite mer alert på vägen. Väl på plats hade redan Jens och Niklas fått i båten. Dagen till ära åkte vi i Niklas Finnmaster 600 (en riktigt trevlig båt).
Så för min del var det bara att hoppa i fiske kläderna och packa över sakerna från bilen till båten. Vi hade mött upp så vi skulle ha gott om tid på oss. Så vi var redo, redan en timme före tävling. Så det fanns gott om tid för samtal med övriga. Många trevliga människor som man bytte mer än ett ord med. Några kunder kom förbi och klämde lite på nyheter som fanns i min hink. Vill även passa på att ge ett stort tack till alla som respekterade att jag var där som fiskare och ej betestillverkare. Utan visade hänsyna att komma efteråt för att prata och köpa beten.

Starten gick utan några problem, tror det var strax under 40 båtar som deltog i denna tillställning. Vinden var på morgonen och förmiddagen sydsydväst om jag ej minns helt fel, c:a 4 sekund. Alltså ganska trevliga förhållande. Niklas och Jens hade varit ute på tävlingsområdet någon dag innan och testat lite områden de tyckte så trevliga ut. Så dit begav det sig. Ganska tidigt, redan den första timmen hade Jens på en riktigt fin gädda. Denna var uppe och visade sig i flera välvningar. Tyvärr ville inte fisken samma som oss, utan spottade betet och drog till botten. Den hade valt att tugga en G.tail i slajmgädda, tyvärr hade den tagit betet ovanifrån i huvudet och således ej fastnat på en krok. Hade denna gäddan landats hade Jens med största sanorlikhet vunnit längsta fisk. Då längsta mättes till blygsamma 105 cm.

Därefter följdes det tre fiskelösa timmar. Ett hugg på en Curly Sue hade Jens. Sen vände vinden om till nordan och piskade på uppåt 8-10 sekund. Vi sökte då lävikar där vinden legat på i flera dagar innan den nu så tragiskt vände. Jens fick ganska tidigt kontakt. Men bara via hugg, jag och Niklas kastade direkt där gäddan hade huggit och detta resulterade i dagens första landade. Den valde att tugga på en 3-delad snacky med tail som jag fiskade med. Denna hade jag på mest för att testa. Denna fisk var dock något för kort och fick snabbt gå tillbaka i vattnet utan fotografi. Då valde jag att byta krok på det ovan nämda betet samt byta till mitt 7.6" fig rig spö. Denna kombination verkade vara en succé. För kort efter första fisken, fick jag på lite större som hade svalt! hela min snaky som utan tail mäter nästan 20cm!!!!! Endast tafsen hängde ut ur munnen. Jag och Niklas fick med lätthet och snabbt ut betet ur gäddan, denna mättes till 86 cm. Denna fick sedan en avskedskyss och sen gå tillbaka i djupet. Glädjen i Jens och Niklas ögon över fisken gick ej att ta fel på. Nu var vi på G. Valde att förflytta oss till en annan vik vi tyckte så het ut. Mycket riktigt där var fiskarna helt klart sugna. Jag fick en ganska tidigt. Sen följdes det av en fiskelös halvtimme. Hör Niklas till slut med ett glädjerop, då har han smugit med att han fått fisk. Jag och Jensa står med ryggen mot honom i fram då han fick så vi såg ej mothugg! När denna väl gått i vattnet lägger alla tre ut sina saker samtidigt. Då händer det bästa på hela dagen. Jens vrålar FISK! Två sekunder efter de är det de facto på mitt spö också. En kort och snabb dubbeldrill äger rum. Tyvärr var ingen av dessa fiskar godkända.

Sen var det dags att åka tillbaka då klockan närmade sig slutet för tävlingen.

Kort sammanfattning; sex fiskar landade i båten, några missade och en godkänd. Vi var trots allt ganska nöjda med fisket.

Betet som gav mig fiska ska göra sitt yttersta för att ta fisk nästa helg i Värtan CUP då Jensa valde att ta med de. Kommer även passa på att nytillverka ett helt gäng, så tveka inte! Kom med beställningar på detta bete. Ett swimbait, som verkligen gjorde sitt denna tävling. Synd bara jag inte satte på det tidigare, utan att det tog c:a halva tävlingen innan jag valde detta.

Placeringsmässigt har jag ingen större koll på. Vi hamnade ej på pallen iaf.

Vill tacka Jens och Niklas för en helt fantastisk dag på sjön. Efter att min farfar gick bort har jag inte haft sug att fiska, men tack vare er underbara grabbar så suger det nu rejält i fisktarmen. Ni är ta mig fan guld värda ska ni veta!


Nu till det mindre roliga. Det började med när skulle ta upp båten. Eftersom man är uppväxt på vischan brevid en bondgård, föll det sig ganska naturligt att man hjälpte grannarna redan i tidigt ålder med de flesta bestyr. Alltså har jag backa traktor med släp mer än en gång och kan stoltsera med att jag är faktiskt riktigt duktig på att backa båttrailer. Eftersom det lätt blir mkt stress när många ska ta upp båtarna samtidigt valde Jens att skicka över ansvaret på mig, då jag har mer erfarenhet. Inget mig emot. Men det är nu jag börjar bli riktigt besviken på arrangörerna! En båt som är sex meter har oftast eller alltid en ganska lång trailer. Vilket gör att man behöver lite svängradie när man ska backa ner på en ramp.
Detta fattar tydligen inte folket som är på plats utan visar total respektlöshet när man vill svänga runt bilen. Där står verkligen idioterna och vägrar flyttar på sig. Vad värre är, att en som arrangerar tävlingen(antar jag, då det står fiskenyheter på ryggen) inte har vett att flytta på sig. Vet inte hur nära jag gick med bilen, men jag tror det prasslade lite i hans byxor iaf innan han vände sig om jag gestikulerade något i stil med, kan du flytta på dig idiot! Tog lite tid innan herren i fråga flyttade på sig. Men till slut så.....
Då kommer jeppe 1 och jeppe 2 och har bestämt sig för att gå bakom trailern när jag backar. Vaken som jag är uppfattar jag givetvis detta, men de ser inte ut att ha vidare brådis. Så jag väljer att backa lite snabbare, då jävlar blev de fart på dem. Mitt ord på detta? Totalt jävla respektlöshet. Tror även den flesta hörde när jag steg ur bilen och sa: Oväntat att alla är så jävla respektlösa i Fjollträsk.

När man skulle rapportera in fisk, skulle detta ske på ett ganska omständigt sätt. Man ska ringa in och anmäla varje fisk. Kan förstå detta till viss del...
Man fick när man anmälde sig ett papper som man skulle fylla i längd, tidpunkt och fångstman. Där kan man önska att papret man får inte är handskrivet och olamminerat. När vi skulle rapportera in vår fisk hade man två nummer att välja på. Det ena numret svarade det ej på!? Vad jag förstod hade det varit svårt överlag att få kontakt med personen bakom detta numret när det gällde att rapportera in. Hurvida det stämmer? Det låter jag vara osagt...


Nu kommer till ytterligare en punkt som gör jag ALDRIG mer kommer delta i denna tävling. Det kostade alltså hela 300:- att delta i denna tävling.
Citerat från fiskenyheter.se: Avgift: 300 kr per person, inkl lunch, utsläppsrätt.

Det där de kallar lunch vette fan om jag håller med om. Ska man pröjsa 300:- då förväntar man sig inte en trött baguette fylld med ost, skinka och leverpastej till det en frukt och en Willys läsk.
Måste varit jävligt mycket pengar som gick till utsläppsrättigheterna?
För det är väl inte så att man försöker göra sig en hacka på en fisketävling?

Prisbordet? pinsamt är rätta ordet...

Nej jag tackar härmed framtida deltagande i fiskenyheters tävlingar.

Jag väljer att stödja
King of Mälaren. Där kostar en plats 100:- /skalle. Prisbordet får de flesta andra och framför allt större tävlingar att framstå som snåla. Samt att de arrangörerna trots mindre resurser vet hur man anordnar en bra tävling och framför allt ser till att alla visar respekt för varandra!

5 kommentarer:

 1. Jag håller med helt och hållet,för 300kr så borde det gå att fixa en bättre "lunch".Sen priserna,hur delar man upp EN betesväska på 3 man????

  / En till som inte kommer att delta i denna tävling igen........

  SvaraRadera
 2. Tråkigt med så dålig ordning och dyr startavgift.

  Det där med krångel kring ramper har man ju varit med om, vissa verkar tycka att det är helt OK att parkera alldeles vid rampen där man skall svänga runt t.ex. Hade man inte varit bra på att backa med släp så hade man fått lämna båten i vattnet eller veva den uppför rampen ibland. Jag har t.o.m. var med om en person som kom och klagade på att jag körde så nära hans bil när jag backade nerför en ramp en gång.

  SvaraRadera
 3. bra inte bara jag som tycker att tävlingen var en flopp då, sista gången jag är med där. vilken färg gick bäst för er i bålsta? vi fick mest på blått

  SvaraRadera
 4. Vi tog allt uteslutande på gäddfärger, skrikiga som dova.

  SvaraRadera
 5. Otroligt tråkigt att det skall behöva gå till så lite mer respekt till varandra kan väll inte vara så mycket att begära ??

  Mvh Max

  SvaraRadera