söndag 18 april 2010

Intervju med Tero Paakki - storfiskaren från Göta Älv!

Tero är först ut i min serie med artiklar. Jag såg honom som ett självklart val i folk att intervjua. Han har under vinteråret tagit storgädda på storgädda. Nu ska jag låta honom svara på lite frågor.
Hej Tero! Lite kortfattat, vem är du och vad pysslar du med?

Jag är en 41 årig brandman gift med Sofia och har tre barn, även engagerad som tränare för äldsta grabben i fotboll.
En fiskedag för dig, hur ser den ut? Givetvis varierar de,
men beskriv gärna de olika scenariona.


Jag försöker att ha så mycket koll på älven som det bara är möjligt, då jag bor så att jag ser älven från huset. Ser jag att det blivit en förändring i vattenflödet så kan jag ta med mig mina fiskesaker och sticka ner och fiska ca 15min (det kan bli upp till 5 st sådana pass pr dag).
En heldag för mig börjar ca kl 8-9 och slutar ?
På Heldagspasset brukar jag börja med lite vanlig hederlig bonnatrolling på sträckor jag vet håller fisk,
skulle jag få en fisk så sticker jag oftast upp till ställen jag kan jerka på.
Tycker att det är roligare att få testa sina teorier som man gått och grubblat på
samtidigt som det är betydligt roligare att få en fin gädda på jerkbait.Om man ser till utrustningen du använder.
Då tänker jag på spö, rulle, lina krok o s v.
Betena tar vi längre fram i intervjun.
Beskriv gärna din utrustning, motivera varför du använder sakerna som du gör.


Spöt jag använder är ett Strike pro contact, tycker att det har funkat helt suveränt för min del och passar mitt fiskesätt på ett bra sätt, sen att du kan kasta både jiggar,stora bullar, och att det är riktigt skönt att drilla både stor och liten fisk med gör ju inte saken sämre.
Med andra ord så är detta spöt riktigt prisvärt och skönt.

Rullen som sitter på spöt är en ambassdeur(ge fan i våra vatten rulle) tycker också att rullen har funkat kanon hittills. Strikewire 0,36 har jag testat nu i ca 4mån och måste säga att jag är helnöjd med linan, suger inte mycket vatten och är superstark 5+.

Som tafs har jag kört med fluorcarbon 0,80.
Fluorcarbonen använder jag mestadels under vintertid när jag vill ha ett tokhäng på mina beten samt att den är i stort sett osynlig under vattnet.
Kör med en tafslängd på ca 50-70cm beroende på hur klart det är i vattnet.
Kroken som jag använder på nästan alla mina beten för tillfället heter Eagleclaw och där kör jag med allt från storlek 2,0-3,0. Tycker att denna krok är både prisvärd och bibehåller sin skärpa bra. Man kan behöva byta ut kroken efter att drillat något stort, kroken har en lite tendens till att böja sig men tycker ändå att den funkar riktigt bra.

Jag tycker att jag har hittat ett prisvärt och bra alternativ som fungerar superbra till mitt fiske.
Tycker att det är bättre att lägga lite mer pengar på att köpa beten som jag vet fiskar bra för i slutänden så är det ju ändå betena som gäddan hugger på.Finns det något väder som egentligen hindrar dig från att fiska?
Har ju fått rapporter om storgädda från dig även när isflaken flyter tätt.


Kläder efter väder heter det ju,det kan sporra mig fruktansvärt när man är ute i värsta vädret och regnet bara öser ner. Det är då fan i mig flyger fram och jag måste jobba mer fokuserat för att få fisk,skulle man då råka få någon gädda känns det lite som man vunnit över vädrets makter.Kan du säga att du har en inbyggd gäddbarometer?
Att du känner när det finns chans till att dra den stora gäddan?


Ja någonting finns det i kroppen i allafall.
Som nu senast när du var med så sa jag att vi kommer att plocka någonting stort, lite svårt att förklara det som sker i kroppen men allt som oftast så brukar mina instinkter stämma.
Kan berätta en liten story om detta fenomen, jag visste att en fiskekompis var ute i mina vatten och fiskade och det hade varit lite trögt för han, rätt som det var när jag satt ute på altanen och kikade ut över älven så kom gäddkänslan på mig, smsade han och skrev att det kommer att hända grejer
vilken minut som helst.
Fick tillbaka ett sms efter ca 10min 8,6kg tog precis efter att du smsade.Beskriv känslan när du landade din 13.1 kg. Vad för tankar gick genom huvudet.

När jag först såg gäddan på håll tänkte jag, gött minst 10kg.
Men vid landningen så såg jag att den var riktigt stor, måtte den väga över 13,5kg blev lite besviken när den bara vägde 13,1. Men sen vid fotograferingen så var jag riktigt nöjd, men mest glad blev jag väl när jag såg hur glad själva betesbyggaren var.


Nu vet jag att du kör catch & release på alla dina gäddor.
Beskriv den känslan när du ser fisken gå tillbaka i djupet.


Det är en grym känsla när man tagit en stor gädda och håller den i stjärten och bara väntar på att den ska börja glida iväg, helst om det är klart vatten så att du kan följa gäddan länge.När du kommit hem efter ett bra fiske, på kvällen eller kanske rent av några dagar efter.
Hur är ditt sinnelag då? Längtar du efter nästa tur? Hinner du njuta av känslorna för varje storgädda du får upp?


Det är lite blandade känslor som infinner sig i kroppen, oftast så vet du att du inte kommer att fiska på några dagar och det grämer mig enormt. Man vill ju bara åka ut och ta en ännu större.
Men sen efter nån dag så brukar man vara rätt nöjd men samtidigt finns den där gnagande känslan att det finns något större där ute som väntar på mig.Om man tar en titta i din fiskelåda, vad hittar man där?

Hade man tittat i lådan förra året så hade man hittat allt möjligt.
Men nu så är lådan ganska urplockad då jag fyller på den efter årstid, just för tillfället så är det mycket stora beten med tail samt gliders,några jiggar. Sen efter att det börjar bli varmare i vattnet så kommer dom mindre betena med i lådan.Om du får ta ut det betet som är din absoluta favorit, vilket är det?
Samt motivera varför du valt just detta.


Solklart GrandeTail i olika färger.

För ca två år sedan så var jag på jakt efter ett bete som var stort och med rätt häng, fick av en slump se en GrandeTail och då visste jag att den bara vara så rätt för mitt fiske.
Själva fördelen med detta bete är att det har ett sånt skönt häng, samt att du kan få betet att glida ut i långa vida svängar. Sen att du kan få det att både sticka rätt upp och bryta vattenytan eller så sticker den med nosen neråt mot botten.
Ett bete som du kan fiska på alla årstider och du vet precis vart i vattnet det befinner sig är guld värt.

Sen att detta bete sållar bort dom allra minsta gör ju ingenting.
Har även fått in lite frågor från läsare på bloggen, dessa är från Stefan Åhlander.


Vad har du för rutiner på dina fisketurer? Börjar du på grundpartier och jobbar dig utåt.
Vad söker du för typ av botten när du jagar storgädda?


Fiskar jag i mina hemmavatten så brukar jag försöka att få båten att drifta längs med en brant, då kan jag både fiska av grundpartiet och även djupbranten på samma gång.
Försöker att vara på helspänn och titta om det finns efterföljare eller vid minsta känning så ankrar jag upp med en gång och fiskar av stället noggrant.
Försöker att fiska av den heta platsen från olika vinklar.
Bottentypen jag söker skall vara av karaktären med oregelbunden botten helst med lite gräs och närhet till ett grundare område.

Skulle jag komma till för mig ett okänt vatten så skulle jag börja att trolla och titta på ekolodet hur bottenstrukturen ser ut.
Även där så söker jag efter en botten med djuphålor samt närhet till ett grundområde.
Ser jag en vik som ser inbjudande ut så blir det ankring ganska långt ut och fiska sig in mot grundare vatten. Sen även där så blir det ankringar från olika håll så att man fiskar av viken från både väster och höger.Vad avgör vad du fiskar med för färg på betet?
Föredrar du imitationer på fiskar eller mer ”konstgjorda” färger?


Vissa fiskare menar att man ska försöka att harmonisera betet med vattnet och fiskar bara med beten som liknar fiskens naturliga byte.
Jag tror att det inte har sån stor betydelse, men är man två i båten så är det klart värt att fiska på ett skrikigt bete samt ett naturtroget bete.

Om jag är själv i båten så brukar jag att börja med ett skrikigt bete för att övergå till mer naturtrogna färger. Det enda jag kan säga till hundra är att betet måste vara i vattnet för att få fisk.Rassel i betet eller ej?

Här svarar jag både ja och nej.
Hur många mörtar har en rasselkula i sig?
Jag kan inte avgöra vilket som är bäst men någostans så känns det att en rasselkula lockar till sig kanske mer fisk men mindre.
Hur ser en fisketur ut för dig? Mycket fisk eller färre fast betydligt större?

Har jag folk på besök så vill jag ha mycket fisk.
Är jag själv i båten så vill jag bara ha stort.Tailjerkar vs vanliga jerks utan tail, vilket föredrar du? Samt varför?

Lätt Tail! Då jag tror det sållar bort mindre fisk samt att om jag har en efterföljare så kan du hänga betet och då gör tailen jobbet.
Tailen blir aldrig helt still och det kan vara det lilla som gör det.
Med ett vanligt bete så kan du inte få det lilla extra som en tail gör.Är priserna för höga för hemmasnida beten eller är det värt pengarna?
Med detta menar jag jämfört med ett plastbete,
som med lite osis ser totalt trasigt ut efter bara en dags fiske.

Nu vet jag hur mycket jobb det läggs ner på varje bete och skulle man slå ut timpriset så skulle man inte ha råd att köpa det.
Smärtgränsen för min egen del ligger på ca 300kr, men köper hellre ett bete som någon har lagt ner hela sin själ i och som fiskar bra.Nu tackar jag dig Tero för att du tog dig tid att besvara dessa frågor.
Som tack för att du ställde upp på detta,
belönas du med valfritt bete ur mitt sortiment i en färg du själv väljer.

3 kommentarer:

  1. Grym artikel. Tack Tero för lite insikt i ditt fiske.

    SvaraRadera
  2. Håller med.skön sammanfattning.

    SvaraRadera